Mange danskere har fundet ud af, at de godt kan lide et godt glas vin til maden om aftenen, eller mens de ser fjernsyn om aftenen. Som regel er det et klassisk glas rød- eller hvidvin, og ellers strækker danskernes kendskab til vin og spiritus sig ikke meget længere. Det er en skam, for der er masser af andre typer vin, som kunne passe mindst lige så godt til en aften i sofaen. Det kunne for eksempel være et glas portvin.

Når de fleste hører portvin omtalt, forbinder de det med jul eller deres mormor. Portvin har nemlig, i dansk kontekst, fået netop den konnotation at være til gamle mennesker eller noget man kun drikker til risalamanden. Det behøver dog på ingen på at være tilfældet. Hvis du godt kan lide smagfulde rødvine, der kan smages hele vejen ned, og som fylder munden, så er portvin også for dig.

Sådan adskiller portvin sig

Ganske simpelt er portvin nemlig bare rødvin, hvis alkoholprocent er væsentligt højere, hvorfor det kaldes en hedvin efter den hede, den uvægerligt sender gennem halsen. I gamle dage blev dette gjort for, at vinen kunne holde til transporten fra Portugal, portvinens hjemland, til England.

På trods af overlegne transportformer i dag nyder vi dog stadig den klassiske portvin grundet netop måden hvorpå den fylder hele munden med smag og frigør så mange desto flere af druens smagsnuancer. Derfor er portvin også et oplagt køb, hvis du gerne vil tage skridtet videre og udfordre dine smagsløg med andet end den klassiske, krydrede rødvin fra supermarkedet. Selvom den ikke kun egner sig til risalamanden, bør du dog være opmærksom på, at portvin passer bedre til en dessert fremfor en bøf. Har du for vane at tage et glas til desserten eller foran fjernsynet, kunne det dog være, at det næste glas skulle være portvin.